SM_0585_0138-E.jpg

ATHLONE BUSINESS SCHOOL

We were asked to re-organise this existing Business School located on the first floor of a 1980s block in a third level campus. The existing rooms were poorly organised and inflexible; circulation was via dead-end corridors deprived of light. In addition, the existing lecture rooms on the floor below required extensive ducts to penetrate the plan in obstructive locations.
To minimise initial cost and disruption, our strategy proposed forming a cranked central wall linking and concealing the ventilation ducts and forming an expanding circulation space terminating in views to the wider campus. The circulation area provides informal spaces for idea-exchange and collaboration; rooflights are opened overhead, window sills lowered and ceilings stripped out to create a dynamic and contemporary business environment. Classrooms can be combined using folding partitions to create much larger rooms allowing use as function rooms or exam halls. 
In the end, the Business School found themselves not only with more classrooms than before, but larger classrooms with flexible room layouts and vibrant circulation areas.

*project completed as de Siún Scullion Architects / www.dssa.ie

SM_0585_0069-E.jpg
 Existing Plan (above) and view of the stripped out floor with existing ductwork (below)

Existing Plan (above) and view of the stripped out floor with existing ductwork (below)

20160601_114007.jpg
 New cranked walls link and conceal the existing ductwork, maximise the available teaching areas and generate dynamic circulation and break-out areas with views to the wider campus

New cranked walls link and conceal the existing ductwork, maximise the available teaching areas and generate dynamic circulation and break-out areas with views to the wider campus

04-14040-Complete.jpg
SM_0585_0146-E.jpg
SM_0585_0138-E.jpg
SM_0585_0008_E.jpg
SM_0585_0135-E.jpg
SM_0585_0168-E.jpg
SM_0585_0053-E.jpg
 Teaching spaces feature suspended acoustic panels and full-width white boards

Teaching spaces feature suspended acoustic panels and full-width white boards

SM_0585_0156-E.jpg
SM_0585_0171-E.jpg
 Commended RIAI Awards 2017 for Best Commercial/Retail/Fit-Out

Commended RIAI Awards 2017 for Best Commercial/Retail/Fit-Out