SM_0618_0023-E-desat.jpg

GRAND CANAL STREET

This project involves the transformation of an early Victorian three-storey terraced house near Dublin's Docklands from three bed-sits into one generous 'upside-down' family house. The roof was in poor repair, and so in replacing the structure we introduced two apex rooflights over an open plan living space at the very top of the house, flooded with light and enjoying expansive views of the city. On the back of the house we added bathrooms sandwiched above and below a small terrace to the rear. The bathroom block is conceived as a small tower and clad in Shou Sugi Ban charred larch and copper.

Axonometric.jpg
SM_0618_0092-E-1500.jpg
SM_0618_0088-E-1500.jpg
SM_0618_0013-1500.jpg
SM_0618_0023-E-1500.jpg
 Nature will temper the materials with time. A carbon crust shelters the timber and the copper will naturally oxidise to a beautiful verdigris.

Nature will temper the materials with time. A carbon crust shelters the timber and the copper will naturally oxidise to a beautiful verdigris.

SM_0618_0033-1500.jpg
SM_0618_0059-1500.jpg
SM_0618_0070-E-1500.jpg
SM_0618_0238-1500.jpg
SM_0618_0130-E-1500.jpg
SM_0618_0138-1500.jpg
SM_0618_0150-1500.jpg
SM_0618_0167-E.jpg
SM_0618_0243-E-1500.jpg
 The rooflights were conceived as an oculus to the sky, making the room feel spacious and strengthen the sensation of living in an elevated room over the city.

The rooflights were conceived as an oculus to the sky, making the room feel spacious and strengthen the sensation of living in an elevated room over the city.

20170307_100021-E-1500.jpg
20170516_104441-DS.jpg
Section Grand Canal St.jpg
Bookcase, Charles Rennie Mackintosh, 1904

Bookcase, Charles Rennie Mackintosh, 1904